t


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Σχόλια γύρω από τη ζωγραφική, την τέχνη, τη σύγχρονη σκέψη


Οι επισκέπτες του δικτυακού μας τόπου θα γνωρίσουν νέες πτυχές του ελληνικού τοπίου. Θα έρθουν σε επαφή με τις καλές τέχνες, κυρίως με τη ζωγραφική & τους ζωγράφους, τους έλληνες ζωγράφους, με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής μας...


Αναδεικνύοντας την ολιστική σημασία του ελληνικού τοπίου, την αδιάσπαστη ενότητα της μυθικής του εικόνας με την τέχνη, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και την ποίηση, τη σύγχρονη σκέψη...
-----
καράβια, ζωγραφικη, τοπια, ζωγραφοι, σχολια, ελληνες ζωγραφοι, λογοτεχνια, συγχρονοι ζωγραφοι, σκεψη, θαλασσογραφίες


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Διεθνείς εξελίξεις...

Σημαντική εξέλιξη, εφόσον θα υπάρξει και συνέχεια...
Από τα αναμενόμενα της πορείας του 21ου αιώνα...

http://yannisstavrou.blogspot.com

Bloomberg: Οι BRICS ιδρύουν αναπτυξιακή τράπεζα και αποθεματικό ταμείο
Πρόκειται για τους ηγέτες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νοτίου Αφρικής

Tην ίδρυση αποθεματικού νομισματικού ταμείου και αναπτυξιακής τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσουν εντός της εβδομάδας οι ηγέτες των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Οι πέντε από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα εγκρίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ίδρυση αποθεματικού ταμείου με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων και αναπτυξιακής τράπεζας με κεφάλαια 50 δισ. δολαρίων κατά τη σύνοδο που θα διεξαχθεί στη Φορταλέζα της Βραζιλίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Οι BRICS προωθούν τις πρωτοβουλίες αυτές εξαιτίας της απογοήτευσης τους για την έλλειψη συμμετοχής τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση, ιδιαίτερα στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Άρβιντ Σουμπραμανιάν, υψηλόβαθμος εταίρος στο Ίδρυμα Πέτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.

Η αναπτυξιακή τράπεζα θα πρέπει να εγκριθεί νομοθετικά από τις χώρες - μέλη και θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα έτος για να υλοποιηθεί. Η συμμετοχή σε αυτή θα ανοίξει τελικά και σε χώρες εκτός των BRICS, ενώ η αναγγελία της ίδρυσής της συμπίπτει με σχέδια για την ίδρυση μίας ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας υποδομών, με κεφάλαια επίσης 50 δισ. δολάρια, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας.

Η Κίνα θα χρηματοδοτήσει το αποθεματικό ταμείο, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι χώρες - μέλη σε περίπτωση ελλειμμάτων στα ισοζύγια πληρωμών τους, με 41 δισ. δολάρια, ενώ η Νότιος Αφρική με 5 δισ. δολάρια και οι άλλες τρεις χώρες με 18 δισ. δολάρια η κάθε μία. Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ταμείου, που αντιστοιχεί στο 2% των συνολικών διαθεσίμων των BRICS, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των πέντε χωρών προβλέπεται -από οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg- να φθάσει το 5,37% εφέτος, ο μισός σε σχέση με τον ρυθμό πριν από επτά χρόνια. Η Βραζιλία και Ρωσία αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 1,3% και 0,5%, αντίστοιχα.

Κατά την δήλωση του Ρώσου προέδρου Πoύτιν: «Η νέα τράπεζα θα είναι μέρος ενός συστήματος μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται για να προλαμβάνουν και να εμποδίζουν την οικονομική παρενόχληση χωρών οι οποίες δεν συμφωνούν με συγκεκριμένες αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους»!

Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ: «Η σύνοδος επιβεβαίωσε πως εκφραζόμενα ενάντια στα μονόπλευρα βήματα στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία, τα μέλη της ομάδας BRICS δεν επιδιώκουν αντιπαράθεση, αλλά προσφέρονται να συνεργαστούν για να υπάρξουν συλλογικές προσεγγίσεις για την επίλυση όλων των (παγκόσμιων) ζητημάτων», είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν των "5" των BRICS:

«Παραμένουμε απογοητευμένοι και προβληματισμένοι σοβαρά με τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο ΔΝΤ που είχαν αποφασιστεί το 2010 και που η μη υλοποίησή τους βλάπτει σοβαρά έχοντας αρνητικές επιδράσεις στην νομιμότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του ταμείου», ήταν το ανακοινωθέν  των πέντε κατά του ΔΝΤ.

Πηγές
ΒΗΜΑ & DEFENCENET 

_______________________________

Σύμφωνα με το άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΣΤΥΞ

 Αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δημιουργεί η ευρεία συμφωνία για την Τράπεζα Ανάπτυξης, με κεφάλαιο έως 100 δισ. Δολάρια που κατέληξαν οι χώρες μέλη των BRICS – Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική.

Η νέα τράπεζα θα συμβολίσει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων οικονομιών στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό χάρτη, ο οποίος σήμερα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα θα στηρίξει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για χρηματοδότηση των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν μπορούν να καλυφθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, τα οποία εδώ και χρόνια δέχονται εκατοντάδες επικρίσεις για ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική των χωρών - δανειοληπτών.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της  Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η έδρα της αναπτυξιακής τράπεζας θα βρίσκεται στη Σαγκάη, την προεδρία της θα την αναλάβει για περίοδο πέντε ετών αρχικά η Ινδία, ενώ το κεφάλαιό της κυμαίνεται από 50 έως 100 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα κοινό αποθεματικό ταμείο με διαθέσιμα 100 δισ. δολάρια, τα οποία και θα προσφέρουν ένα προσωρινό «μαξιλαράκι» ασφαλείας, εκτονώνοντας τις «βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» και ενισχύοντας την «παγκόσμια χρηματοοικονομική ασφάλεια».

Η «Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης Συνόδου Κορυφής των BRICS, θα επενδύει σε αναπτυξιακά έργα τα οποία θα γίνονται εντός των διοικητικών ορίων των κρατών-μελών της συγκεκριμένης ομάδας.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι προτάσεις αυτές αναμένεται να αποτελέσουν το αντίβαρο στους αντίστοιχους θεσμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δίνοντας παράλληλα μια εναλλακτική -αλλά και ένα μέσο πίεσης και ελέγχου- σε χώρες ανά τον κόσμο που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι χώρες της ομάδας BRICS αντιστοιχούν στο 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ του πλανήτη.


Η BRICS απειλεί να σπάσει το μονοπώλιο των διεθνών οίκων αξιολόγησης

Το δικό της σύστημα χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σκοπεύει να δημιουργήσει η BRICS. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στο αμερικανικό μονοπώλιο των οίκων αξιολόγησης που ανεβάζουν και κατεβάζουν τις οικονομίες των χωρών κατά το δοκούν.

Η «Standard & Poors» έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας. Στην εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης για τη δυνατότητα ανταπόκρισης της χώρας στις υποχρεώσεις της σε ξένο νόμισμα, η κατάταξη της Ρωσίας από το «BBB» έπεσε σε «ΒΒΒ-». Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης βρίσκονται κάτω από την επιρροή των ΗΠΑ και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας με πιο «αντικειμενικά» κριτήρια. Αυτό προτείνεται να γίνει στη βάση οργανισμών που ήδη παρέχουν υπηρεσίες «ανεξάρτητου» παρόχου στατιστικής αξιολόγησης στις χώρες της ομάδας BRICS. Ενδιαφέρον για μια τέτοια πρωτοβουλία έχει ήδη εκφράσει η Κίνα.

Η Ρωσία, λοιπόν, έχει  προτείνει στους «συμμάχους» της, τη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού αξιολόγησης, ο οποίος θα μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους: «Standard & Poors», «Moody’s» και «Fitch».

Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι μετέχοντες σε ειδική σύσκεψη για το θέμα, που οργάνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ίγκορ Σουβάλοφ. «Πρωτίστως, μιλάμε για τους παραδοσιακούς μας εταίρους, όπως οι χώρες της ομάδας BRICS και της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ)», είπε.

Περιφερειακές συγκρούσεις και τρομοκρατία

«Πρέπει να συντονίσουμε ενεργά την κοινή μας πολιτική απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή, και να δημιουργήσουμε κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας  Βλαντίμιρ Πούτιν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο ITAR-TASS,συμπληρώνοντας πως «ήρθε η ώρα να αναβαθμισθεί ο ρόλος της BRICS σε ένα νέο επίπεδο, να καταστεί αυτή η ένωση αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς το συμφέρον της σταθερής ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στις περιφερειακές συγκρούσεις πρότεινε τη δημιουργία «ενόςκοινού σώματος, ενός μηχανισμού τακτικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των Υπουργείωντων BRICS, ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση απέναντι σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις και να προχωρούμε στην κοινή προσπάθεια διασφάλισης πολιτικής και διπλωματικής διευθέτησης σε κάθε πρόβλημα»

Είναι αναγκαίο να συντονίσουμε πιο ενεργά την πολιτική της BRICS και για την αντιμετώπιση των απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης και της μάχης κατά της τρομοκρατίας- επισήμανε συμπληρώνοντας ότι θα αναλυθεί διεξοδικά η κατάσταση στα καυτά σημεία του πλανήτη.

Σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο του ΟΗΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το λέμε ξεκάθαρα: Χωρίς τη θέση αρχής της Ρωσίας και της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας, τα γεγονότα στη χώρα αυτή θα είχαν εξελιχθεί κατά το λιβυκό και ιρακινό σενάριο. Ηρθε ο καιρός να αναπτύξουμε πιο δυνατή συνεργασία στα πλαίσια του ΟΗΕ, να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια κάποιων κρατών – μελών να επιβάλουν τη βούληση και τα συμφέροντά τους στη διεθνή κοινότητα, με την προώθηση μονομερών λύσεων σε καταστάσεις κρίσης και τον εκτοπισμό “ανεπιθύμητων” καθεστώτων».

Τέλος ανήγγειλε τη δημιουργία μιας online γραμματείας των BRICS, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν σχεδιάζεται δημιουργία στρατιωτικοπολιτικής συμμαχίας με βάση τη BRICS.

(Reuters /ΡωσίαΤώρα/ ITAR_TASS /The Moscow Times)

Δεν υπάρχουν σχόλια: